Op woensdag 2 april staat de bereikbaarheid van Nederland centraal in een Kamerdebat. Het kabinet bezuinigt 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in en om de grote steden. In protest hiertegen laten de vervoerders in en om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hun bussen en trams om op 2 april 14:00 uur precies 110 seconden stilstaan; een verwijzing naar de bezuiniging. Als de bezuiniging in 2026 doorgaat, moet het mes in de dienstregelingen en stijgen de prijzen flink.
De bezuinigingen zorgen ervoor dat het openbaar vervoer onder druk komt te staan. Tijdens de start van het debat over bereikbaarheid op woensdag 2 april om 14:00 uur staan de bussen van EBS in Haaglanden, Voorne-Putten & Rozenburg en Zaanstreek-Waterland 110 seconden stil. Dat geldt ook voor de bussen, trams en metro's van GVB, Connexxion in Amstelland-Meerlanden, HTM en RET. Deze actie laat aan de politiek zien hoe serieus de situatie is.
Het kabinet wil de bereikbaarheid op peil houden, maar dat kan alleen als de bezuiniging van 110 miljoen euro wordt geschrapt. Dagelijks maken bijna twee miljoen mensen gebruik van het openbaar vervoer. Zonder extra steun dreigen reizigers vanaf 2026 problemen te krijgen. De toegang tot werk, zorg, onderwijs en recreatie komt in gevaar, en ook woningbouwprojecten lopen risico doordat er geen geld is om ze goed bereikbaar te maken.
De vervoerders, de Vervoerregio Amsterdam, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en het kabinet zijn het eens over het belang van goede bereikbaarheid, zowel voor kleine en middelgrote kernen rondom de grote steden als voor kwetsbare stadsdelen. Het kabinet moet doen wat het heeft beloofd: zorgen voor goede bereikbaarheid en betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer. De komende weken bespreekt het kabinet de Voorjaarsnota, waarin de bezuiniging van tafel moet.