Nieuwe, dynamische halteborden

Nieuwe, dynamische halteborden in Zaanstreek-Waterland

In Zaanstreek-Waterland zijn we onlangs gestart met het plaatsen van nieuwe, dynamische halteborden bij ruim 375 bushaltes. De nieuwe borden hebben een 'E-paper-scherm' met actuele reisinformatie. Dat is nog niet eerder op deze manier toegepast in Nederland. MeerPlus en EBS hebben hiermee dus de primeur!

Kaj Mook, concessiemanager in Zaanstreek-Waterland is blij met de nieuwe borden: “We zijn heel blij met deze nieuwe halteborden. Ze vergroten de herkenbaarheid van de haltes en maken het mogelijk om onze reizigers vrijwel overal actuele reisinformatie te bieden. Op die manier worden reizigers beter geïnformeerd en dat draagt bij aan een prettige reisbeleving. 

E-paper scherm
De halteborden worden de komende tijd geplaatst bij vrijwel alle bushaltes waar nu geen actuele reisinformatie (DRIS) beschikbaar is. Ze hebben veel weg van de traditionele halteborden, maar met een belangrijk verschil: op het bord worden de actuele vertrektijden van de eerstvolgende buslijnen weergegeven. Ook hebben de borden een audiofunctie voor reizigers met een visuele beperking.

De reisinformatie staat op een zgn. ‘E-paper-scherm’. Dat kun je vergelijken met een e-reader. De schermen werken bovendien met een ultralaag vermogen op batterijen die 5 jaar meegaan zonder dat er externe voeding nodig is. De displays werken daarom op alle haltes, ook waar geen elektriciteit of zonlicht beschikbaar is. 
We hebben de laatste maanden nauw samengewerkt met leverancier Axentia om de borden om de borden te laten maken. "We zijn blij met het vertrouwen en de kans om EBS te voorzien van onze geavanceerde realtime informatie E-paper techniek. Wij zijn van mening dat de algehele aantrekkelijkheid voor busreizigers toeneemt wanneer ze real-time informatie ontvangen voor vertrek en andere berichten bij de bushalte.”, zegt Arie van Dijke, Area Sales Manager van Axentia in Nederland.

De nieuwe halteborden zijn de afgelopen maanden getest. In totaal worden er de komende weken 375 geplaatst in Zaanstreek-Waterland. Kaj Mook: “Naast de instroom van steeds meer nieuwe elektrische bussen is dit een van de manieren waarmee we de MeerPlus ambitie in Zaanstreek-Waterland realiseren.”