Nieuwe staking ov aangekondigd

Woensdag 11 september staking in vroege ochtend

De vakbonden organiseren een staking in het streekvervoer op woensdag 11 september van 04:00 uur tot 08:00 uur. Lees meer hierover in onderstaand bericht van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). 

Vakbonden CNV en FNV organiseren een ov-staking in de ochtend van 11 september. Tussen 04:00 uur en 08:00 uur wordt de dienstregeling van de vervoerders NS, Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev (Connexxion) stilgelegd. Mogelijk wordt er op een ander moment ook gestaakt bij de stadvervoerders GVB, HTM en RET. De vakbonden willen dat de in de huidige cao ov opgenomen regeling voor vervroegd uittreden (RVU-regeling) wordt verlengd en kondigden eerder al acties aan.  

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) is voorstander van een verlenging van de RVU-regeling. De regeling in de huidige cao biedt voor ov-medewerkers een mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Die behoefte blijft ook de komende jaren bestaan. Het aantal oudere medewerkers in de ov-sector is hoog. Dankzij de mogelijkheid om vervroegd uit te treden en het zogeheten “generatiepact”, waarbij medewerkers minder kunnen gaan werken maar toch volledig pensioen opbouwen, hebben de bij VWOV aangesloten vervoerders de ruimte om deze oudere doelgroep tegemoet te komen. 

De VWOV is daarom van mening dat de overheid de huidige regeling ook voor de komende jaren mogelijk moet maken. Minke Jansma, voorzitter van VWOV: “We willen voorkomen dat deze regeling voor onze mensen verdwijnt. We zijn zelf betrokken geweest bij de totstandkoming van de huidige regeling en delen daarom de wens om deze regeling voor de komende jaren fiscaal mogelijk te houden. Wel hopen we dat het bij een eenmalige actie blijft, gezien de grote impact op onze reizigers. Het kabinet is nu aan zet.” 

Op 11 september rijden er tussen 04:00 uur en 08:00 geen bussen, treinen en trams van de betrokken vervoerders. Reizigers kunnen vanaf 08:00 uur weer gebruik maken van de dienstverlening van de betrokken vervoerders. Voor deze tijd is het advies om gebruik te maken van alternatief vervoer.